Politica – de facut, nu de barfit

“Calul moare de drum lung si prostul de grija altuia.”

Unu’ prea ocupat ca sa-i pese de glorie & recunoastere.

In lumina recentului referendum din Marea Britanie1 simt nevoia unei modeste contributii la inteleapta observatie de mai sus: cine nu poate sa faca politica, o barfeste intens in schimb. Iar calul macar face drumuri, dar prostul e prea ocupat sa-si exprime nestiinta si neputinta cat mai tare, clar si raspicat.

Desi traiesc in Marea Britanie, n-am nimic de zis pe tema referendumului2. Si n-am nimic de zis pentru simplul motiv ca n-am in fapt control de vreo culoare asupra a ce se intampla ori se va intampla pe tema, iar un torent de vorbe si “discutii” nu confera vreo farama de control ori de putere de a schimba realitatea catusi de putin.

Daca n-am control asupra politicii mondiale ori locale, am insa control asupra a ceea ce fac si voi face eu, asa ca ma voi concentra ca si pana acum pe facutul asta. Si ca rezultat, am nu doar optiuni (cum am venit, pot sa si plec; cum muncesc de aici la distanta, pot munci si din alta parte la distanta; cum m-am integrat aici ma pot integra si in alta parte; cum m-am construit pe mine insami, ma voi avea in continuare oriunde as fi) ci si liniste. Sigur, nu e niciodata usor – nici nu va fi vreodata, mi-e clar.

Stiu ca linistea insa sperie multa lume, ca atunci cand e liniste incepi sa auzi tot felul de lucruri pe care voiai sa le ignori. Mai ales goluri, lipsuri si carente proprii. Insa asta-i alt fapt, pentru alta data. Pana una alta, sa fie doar clar zis ca daca-i atata vorbarie pe tema, e doar pentru ca nimeni nu stie in fapt ce urmeaza, ce inseamna, cum se vor desfasura lucrurile. Si asta-i tot ce conteaza, dar nu va fi descalcit de barfele la marginea drumului fie el drum de la coada vacii ori a internetului.

  1. Marea Britanie a votat sa iasa din UE, in esenta pe principiul ca “Nu ne place cum traim si tot mai avem pe cine da vina” – ca intotdeauna in astfel de situatii de altfel. []
  2. Chiar daca in mod foarte interesant toti cei din afara par sa aiba foarte multe de zis, ca si cand ar chiar sti multe pe tema, ca si cand ar chiar conta ce zic ei, ca si cand si-ar fi rezolvat problemele proprii si acum din mare bunatate le rezolva ei si pe ale altora, ca si cand n-ar fi ei cei care mor de grija altora []
Categoria: Societate | Lasati un comentariu

RSS Subscribe to Merisire Twitter: diana_coman

Arhiva:

Comentarii recente: