Prostia populara si rolul invatatorului



February 12th, 2012 by Diana Coman

Am o nedumerire: care-i exact diferenta intre intelepciunea populara cu ale ei expresii, cutume, traditii si bun-simt, respectiv prostia populara cu ale ei expresii, cutume, traditii si bun-simt? Ca m-a pocnit recent un amic cu o expresie care el zice ca-i de inteligenta, iar eu zic ca-i de prostie, chit ca ne intelegem amical ca orice ar fi, e populara:

"Experienta este cel mai prost invatator. Ea ne da intai examenul si numai dupa aceea lectiile".

Gugumania de mai sus e construita fix ca un slogan publicitar: calculata pentru impact maxim si continut minim. Ori construita ca o gaselnita de om prost care si-a luat-o repetat asa ca are mare naduf pe "experienta" asta manca-o-ar cainii. Ia s-o antropomorfizam o tara ca s-o luam apoi la bete si injuraturi, ca doare rau a naibii altminteri. Si nu doar ca doare, dar ne si "da" frate examene, lectii, balarii, fix ca magarul ala de invatator care tot asa ne tot dadea de n-am putut sa ducem veci si teme si de munca si note mici, fir-ar el sa fie, ca injuratura mai cu naduf decat "cel mai prost invatator" nici ca am vazut.

Ca unii nici din experienta nu pricep nimic, e drept. Atata doar ca nu-i vina "experientei", ca ea saraca nu-i asa un ceva exterior de-i pica omului nevinovat in spinare si da-i si trage-i ori impinge-l hais si cea. Chiar daca-i omul bou, experienta saraca tot nu-i da bice, ca n-are cum, fiind ea nici mai mult nici mai putin decat trairea unei anumite situatii si eventual (in cazurile mai putin bovine) rationalizarea unor concluzii, a unor idei, a unor abordari, a unor schimbari ce ar putea fi benefice in viitor. Pe scurt ii mai zice invatare la toata "experienta" asta.

Asadar ce "examen" da "experienta"? A, ca boul voia sa ii creasca lui iarba verde sub bot chiar de sta in rana in noroi, iar "experienta" cea nesimtita ii da "examenul" ca nu, nu creste iarba, ci doar foamea? Sigur ca da, dar cam ce examen e asta? Daca tineti mortis sa-l considerati examen, zic ca-i eventual cel mai bun examen cu putinta, ca ori inveti si-l treci, ori mori acolo.

Deci pana la urma de ce-ar fi experienta aia amarata "cel mai prost invatator"? Ca nu-ti "spune ce sa faci"? Ba iti spune foarte clar si direct, ca mai clar ca foamea nu vad cum poate sa-ti spuna cineva ca-i cazul sa te hranesti. Ca nu-ti spune si CUM sa te hranesti? Ca nu-ti vara si in gura eventual? Ca nu se si hraneste "invatatorul" pentru tine mai bine, sa nu te mai chinui atat?

Tot crucindu-ma de atata idiotenie cata incape in gaselnita citata, trebuie sa remarc totusi ca incep sa vad si ceva intelepciune captiva in fapt acolo nu din vina autorului, ci din inevitabilitatea efectului de oglinda al propriilor cuvinte. Pentru ca ceea ce reflecta cele doua fraze e convingerea moderna ca invatatorul e cineva in primul rand dator a avea grija de tine, a-ti spune ce si cum sa faci si chiar a te proteja, dandu-ti cu grija sa sugi de la sanul cunoasterii doar ce-i mai bun, mai simplu si mai usor de ingurgitat fara macar sa te ineci. La rigoare, sa-ti mestece chiar. Si mai reflecta cele doua fraze convingerea moderna ca invatarea e pana la urma un transfer de cunostinte pur si simplu: invatatorul le scoate din el si le pune pe masa iar invatacelul le ia de pe masa si le inghite ca pe pastile.

Problema cu invatatorul-mamica e totusi faptul ca se potriveste doar sugarilor. Problema cu invatatorul care-ti spune ce sa faci e faptul ca acela-i mai degraba comandant decat invatator. Si ca rezultatul e cu necesitate o ciuntire a individului, nu o crestere.

Iar cunoasterea saraca e in primul rand transformare interioara, nicidecum pastila de o poti insira pe masa sa o inghita toti la ordin. Asadar unde s-a pierdut oare faptul ca invatatorul e cel priceput a te indruma cel mult, nicidecum cel care-ti spune ce sa faci? Unde s-a pierdut faptul ca orice cunoastere obtinuta e in fapt o schimbare interioara si deci proprie fiecaruia, imposibil de transferat direct si complet ca atare? Si unde ori de ce e inlocuit invatatorul cu un simplu distribuitor de cunostinte?

Comments feed: RSS 2.0

9 Responses to “Prostia populara si rolul invatatorului”

  1. Dat fiind ca diferenta dintre bere si pisat e cam doua ore, putem deduce ca diferenta intre experienta si invatatura asa cum si-o doreste expresia citata e tot ceva pe-acolo.

  2. marius says:

    Cand vine vorba de experienta si invatatura, din pacate, fiecare dintre noi alegem ceea ce facem cu ceea ce am invatat sau au experimentat altii. Nu ne place sa ne dirijeze cineva ci vrem sa fim proprii nostri stapani. Asa ca nu invatatotul e vinovat ca eu clac stramb, daca el mi-a spus care e drumul drept. Vina lui apare daca nu imi spuencare e drumul drept

  3. Diana Coman says:

    @Mircea Popescu Apai mie imi pare ca expresia citata nici nu-si doreste invatatura. Precum si doar bere.

  4. Diana Coman says:

    @marius Cum adica "alegem ceea ce facem cu ceea ce am invatat sau au experimentat altii"?

    De ce ar avea invatatul vina ca nu-ti spune tie care-i drumul drept? Si apoi cu dreptul asta...fara context e cam greu de zis ce-ar fi ala drumul drept, nu?

  5. marius says:

    Poate invatatorul sa imi spuna oricate sfaturi bune sau eu sa vad ce au patit altii, dar tot eu singur aleg ce o sa fac cu informatiile pe care le am. E normal ca invatatul, invatatotul sa imi traseze drumul pentru ca de aia e invatator, dar daca in loc de integrale la matematica, imi spune bancuri...

  6. Diana Coman says:

    @marius Sigur ca tot tu alegi, imi pare ca se cheama liber arbitru de altfel. Zici ca nu-i un lucru bun? Eu nu vad cum se poate realiza pe bune invatarea altfel, ca totusi daca tii mortis sa alegi sa nu internalizezi ceva nicicum, apai invatatorul te poate cel mult omori, da' nicicum invata ceva.

    Chestiunea cu "e normal..sa imi traseze drumul"... depinde ce fel de invatator si cu ce scop ti-l alegi tu. Eu zic ca drumul real e in tine si de aceea n-are cum sa-l traseze nici un invatator. Poate cel mult (si e de dorit) sa ti-l releve ca e posibil ca din afara sa se vada mai bine, dar altminteri tot ce poate "trasa" e o poteca batuta si stas in care sa te indese apoi precum in patul lui Procust, mai taindu-ti din picioare, mai lungindu-ti trupul.

  7. PorculdeYork says:

    Fraza citata mai sus mie imi pare a fi ironie fina. Imi pare ca si cum prin sine doreste a exprima exact opusul insa foarte finut...ca si cum..."vezi bah ce invatattor prost e experienta asta... mai intai te fute si abia dupa iti explica". Ca si cum as spune ca "ce baieti faini erau aia de la securitate, mai intai bateau si dupa intrebau". Asa o inteleg io...plm..

  8. Diana Coman says:

    @PorculdeYork Se poate, intr-adevar, adica in fapt aceea e singura interpretare de o pot si eu "digera" cu impacare. Dar se vede treaba ca eu mi-s mai... intunecata in perspectiva de n-am indraznit sa sper asa cu convingere suficienta ca intr-adevar, e ironie fina, nicidecum credinta oarba in prostie. Si apoi ma gandesc ca totusi, n-o fi rau sa fie pus in clar si faptul asta - ca adica cei de stiu ca-i ironie nu s-or simti atinsi de ce zic eu, ca doar sunt in fapt de acord cu ce-i acolo, iar cei de nu, poate s-or mai gandi macar un pic...

  9. Cristian says:

    Am găsit sursa acelei vorbe. E Vernon Sanders Law, un fost jucător de baseball, iar originalul suna așa: „Experience is a hard teacher because she gives the test first, the lesson afterwards.”.

Leave a Reply