Informatician != programator



November 15th, 2011 by Diana Coman

Cu toată răbdarea mea altminteri antrenată, îmi pare totuși prea de tot să aștepți 16 ani de zile doar ca să vezi în sfârșit un sens real și o potrivire a acțiunilor din fiecare zi de până atunci. Și totuși, abia prin anul 4 de facultate s-au aranjat diversele noțiuni și domenii explorate în școală astfel încât am văzut cu ochiul minții cum s-ar zice o imagine mai de ansamblu în care – surpriză! - diversele bucățele se chiar potriveau. Evident, imaginea rezultată nu era nici pe departe completă, dar măcar era o imagine, nu un set de noțiuni aparent fără prea mare legătură. Și în imaginea cu pricina, am început să văd și un fir de drum pe care m-ar interesa să merg, la intersecția dintre informație, limbaje, matematică. Așa am ales în fapt masterul în data mining: pentru că era drumul cel mai potrivit pe harta mea din acel moment. Dar oare chiar era nevoie să îmi fac singură și de la zero harta aceasta?

Era atunci, pentru că nu aveam acces la nici o altă hartă gata făcută, pentru că la noi lumea pare să fie încă absolut convinsă că hărțile sunt inutile - mai ales dacă nu-s geografice - că drumurile în viață ori se descoperă din ceva întâmplare (destin, abilitate, faimosul noroc în viață?), ori se găsesc gata trasate fix pe măsură de către un profesor, o școală, un părinte, o societate, o întâmplare. Dar acești așa-ziși deschizători de drumuri, nu au ]n fapt ei înșiși imaginea completă a drumurilor pe care le pot ori ar putea în fapt să le deschidă. Cum ar putea s-o aibă dacă nu-s în stare să traseze măcar verbal harta aceea? Și atunci nu deschid în fapt drumuri, ci te împing pe un culoar anume, în cel mai bun caz cel pe care îl știe fiecare dintre ei pentru că l-a parcurs la rândul său, în cel mai rău caz cel care e doar cel mai evident prin aceea că e (ori a fost odată) înghesuială mare de-a lungul lui. Și ce-ar fi rău în asta?

Rău e când nu te potrivești în fapt deloc pe un asemenea culoar ori prea îngust ori prea bătătorit deja. Rău e mai ales când te afli în realitate în mijlocul unei intersecții din care pornesc sute de drumuri, dar te crezi în plin câmp ori la o gură de tunel unic, pentru că nu poți vedea nici tu și nu poate vedea nici călăuza ta mai mult de un singur drum, care e de multe ori cel pe care ați venit acolo mai degrabă decât unul, oricare, din celelalte sute care duc mai departe, care merg înainte, nu înapoi. Rău e, când la noi încă echivalează lumea informatician cu bătător în taste și întreaga carieră cu un târâș de la un post în fapt de telefonist(ă) cu minime cunoștințe de informatică (faimosul client support care dacă nu-i tradus artistic drept suport clienți, atunci e tradus diplomatic drept relații cu clienții) la cel de tester, apoi de programator, și apoi project manager, lala-manager, lulu-manager, etc-manager.

Confuzia intersecției cu o gură de tunel și a informaticianului cu programator e cam tot un fel de a spune că medicina înseamnă să prescrii buline iar ingineria să construiești poduri (de mai multe feluri eventual, dar poduri să fie, nimic altceva). Ori că ar fi interschimbabili în fapt medicii veterinari cu cei pentru oameni, ori chiar ortopezii cu endocrinologii și ginecologii cu dentiștii. În fond sunt toți medici, nu? Precum sunt și toți cei care lucrează în informatică, pur și simplu....informaticieni, adică programatori, nu?

Chiar așa să fie? Și dacă nu o fi, oare cum se face că-i pregătim totuși pe toți la fel? Oare cum se face că avem impresia că există în România cu adevărat tot ce trebuie pe partea de IT, din cauză că avem pur și simplu programatori buni? Și ce-am putea în fapt avea altceva, dacă informatician egal programator în mintea tuturor?

Comments feed: RSS 2.0

10 Responses to “Informatician != programator”

  1. Cristian says:

    Protestez! Titlul este discriminatoriu! Îi favorizează pe programatorii în limbaje similare cu C (de exemplu C++, Java, C#) care utilizează != și îi discriminează pe cei în limbaje similare cu Pascal (Basic, SQL) care utilizează <>.

    P.S. Dacă eram rău, ar fi trebuit să spun că în Java se practică mai degrabă !x.equals(y) :-D

  2. Diana Coman says:

    @Cristian Protesteaza deci, e la liber :D

  3. Cristian says:

    Mult mai cinstit era să utilizezi .

  4. dana says:

    Bazata fiind pe ceva ani de "arat in campul muncii" pot spune ca intersectii d'alea de care zici tu sunt cam la tot pasul si fara manual de utilizare la indemana. Asta ca sa-ti poti exersa spiritul creator si initiativa personala ;-) Chestia cu harta si fauritorii de harti este deja tactica prafuita datand dintr-o epoca de aur. Chestia cu informatician = programator , pai de unde o scosesi ? Pe aici nici vorba d'asta ! (da' cum aici nu-i acolo , intrebarea ramane valabila)

  5. Diana Coman says:

    @Cristian N-am inteles, cum adica mai cinstit? Ce zici c-am furat ori necinstit?

    @dana Chestia cu harta nu-i deloc prafuita si nici de epoca de aur. De altfel o sa scriu chiar acum si urmarea fix cu harta cu pricina.

    Sigur ca informatician nu e programator, dar asta e perceptia de multe ori si zic ca merita facuta farame, dar temeinic, nu asa. Unde e "aici"?

  6. dana says:

    Pai succes cu harta si mai ales cu intretinerea ei. Aici e "afara" , acolo unde programatorii practic nu mai exista dar informaticienii sunt pe toate drumurile.

  7. Diana Coman says:

    Ah, pai da, exact. Chestiunea e ca imi pare ca e doar "afara", nu si in Romania. Harta de altfel nu o fac eu acum pe genunchi, ca e deja facuta si va fi, cred, si intretinuta (nici nu cred ca-i musai singura). Doar vreau sa o aduc in discutie si pentru vorbitorii de limba romana, poate o mai "descopera" lumea.

  8. Cristian says:

    @Diana: discriminarea nu e cumva o infracțiune? Infractoareo! :-)

  9. Diana Coman says:

    @Cristian Daca este, suntem toti infractori cam tot timpul. Ca discriminarea e pur si simplu modul in care deosebesti lucrurile, unele de altele :D

  10. [...] domeniul informaticii, harta îndeletnicirilor despre care vorbeam în articolul anterior se găsește în fapt gata făcută prin cele țări străine. Ca de un exemplu la englezi, care au [...]

Leave a Reply