Rolul de paratrăsnet



October 17th, 2011 by Diana Coman

Știți ce-i acela un paratrăsnet? Poetic spus, e o momeală pentru trăsnetele cerului (nu ca să le prinzi în colivie, ci ca să nu îți aprindă ele casa). Mai prozaic spus, un paratrăsnet e pur și simplu o bucată de fier care oferă o cale mai propice pentru descărcarea electrică de îi spune popular trăsnet, decât clădirea pe care o protejează. În consecință, paratrăsnetul va suferi șocul descărcării electrice, în vreme ce clădirea de lângă el, care altminteri ar fi încasat șocul cu pricina și probabil ar fi luat foc în consecință, nici că se va sinchisi.

Ei bine, deși nu-s o bucată de fier, îmi pare că am tot jucat recent, uneori chiar fără să bag de seamă la momentul cu pricina, rolul acesta de paratrăsnet. Evident, nu pentru trăsnete din ceruri, ci pentru mini-furtuni de nervi pământeni, ba chiar aș zice dintre cei mai banali.

Nu mai departe de două articole în urmă, o comentatoare ocazională pe aici, pe nume Dana, a azvârlit o bucățică destul de mică de trăsnet pământesc fix către mine. Cauza? Un fragment de conversație care citează o replică a Danei drept cel puțin bizară și concluzionează că autoarea replicii e idioată. Dat fiind apelativul, nici n-ar fi de mirare că m-a lovit trăsnetul-Dana, dacă n-ar fi faptul ușor de observat că în fapt concluzia cu pricina e a lui Mircea Popescu și doar mirarea e a mea. Iar trăsnetul-Dana a lovit se pare doar la mine. Că o fi fost mai ușoară descărcarea, presupun, de vreme ce nu pot să cred că toată încărcarea s-a produs pe motiv de mirare și nu pe motiv de "idioata".

Similar cu trăsnetul-Dana, dar cu încărcătură net superioară, m-a lovit mai demult trăsnetul-SWOT ((Zis și Andriescu în ceva statistici oficiale se pare.)) , supărat nevoie mare, teoretic nu pentru că l-ar fi făcut Mircea Popescu de două parale, ci pentru că l-am făcut eu de trei, prea curând după. Practic însă, trăsnetul-SWOT s-a agitat cu spume nu pe subiectul celor spuse de mine, ci pe faptul în sine că le-am spus și pe teoria falsă că ar fi fost ceva înțelegere cu Mircea Popescu. Paratrăsnet m-a găsit, ce mai. Dar nu-i de mirare că i s-a terminat descărcarea la mine: dacă am dat mai multe parale pe om decât a dat altul se pare că e semn suficient că ofer cale mai ușoară pentru descărcări nervoase.

Sunt curioasă cum vă pare performanța mea în rol de paratrăsnet, mai ales că a fost una destul de naturală. Acum, de când mi-am studiat rolul mai bine, am de gând să mai renunț din când în când la împământare. Pentru efecte speciale.

Comments feed: RSS 2.0

31 Responses to “Rolul de paratrăsnet”

  1. dana says:

    Faptul ca esti tratat de idiot de un necunoscut pentru faptul ca nu este de acord cu cele spuse de tine nu mai mira pe nimeni in ziua de azi. Faptul ca unii autori se folosesc de comentariile cititorilor pentru a lansa discutii private in care se aduc injurii la adresa celui neprezent , nici asta nu mai mira pe nimeni. E loc pentru toti pe lumea asta. Ai dreptul sa faci ce doresti, este blogul tau , foloseste-ti citirorii ca si cobai daca asa iti face tie placere , amuza-te , e jocul tau . Eu am iesit din el.

  2. Diana Coman says:

    @dana Mircea te-a tratat drept idioata, nu eu. Tu ai ales insa (si inca alegi) sa tipi practic la mine in schimb si sa-ti inventezi motive fictive de suparare, ca sa te protejezi in fapt. Nimeni nu te poate impiedica sa o tii tot asa, dar nimeni nu e obligat sa-ti si cante in struna. Si ca lamurire, iti recomand un articol anterior pe tema, ca-mi pare ca esti din cei care ar steriliza lumea intreaga ca nu cumva sa fie ceva sa le arate problemele pe care nu vor sa le vada.

  3. Diana, nu trebuie să te mire că după fulgere vine şi furtuna. Nu cunosc subiectul "Dana",dar cunosc subiectul "SWOT" însă atât timp cât îţi emiţi păreri, este de la sine înţeles ca acele păreri să fie contracarate de cei care şi le menţin pe ale lor. Efectul de paratrăznet, care va să zică.
    Fără nici o ofensă la adresa ta, dar adevărul este că ai momente când îţi place să te erijezi în ceva judecător. Acuma, eu nu zic că nu ai fi având dreptate, de cele mai multe ori, dar poate că ar trebui ca tonul tău să fie mai blând uneori. Ca să se prindă şi restul că doreşti să corijezi şi nu să coerciţi.

  4. Anonymous says:

    Hehe, credeam ca e vina comentariului meu la SWOT - dar aparent n-am nici un merit. :D

    Ce pot sa spun, esti un adevarat magnet!

  5. Diana Coman says:

    @mitzabiciclista Nu furtuna ma mira, ci directionarea ei cel putin bizara - adica nu catre unde e tonul in fapt mai aspru, ci fix catre unde e in fapt mai bland. Pe principiul ca "eu mai bine ma plang la tine, ca daca ma plang la ala, o incasez urat si tipa la mine". Efectul de paratrasnet nu-i ca tipa lumea la mine, ci ca tipa disproportionat, pentru ca in fapt compenseaza.

    Eu pricep ideea in care sugerezi tu mai multa blandete, dar nu functioneaza asa mecanismul. Ca problema nu-i de lipsa de blandete (cum ziceai si tu imi pare ca vorba ceea, Mircea e mai putin bland) ci tocmai de imagine a mea prea blanda (ori prea putin impunatoare, in fine, tot acolo ajunge).

    Cat despre partea cu judecator si coercitie, eu pot sa mai zic odata ca n-am nici urma de intentie in directiile astea. Dar problema aici nu e de realitate directa ori de intentie a mea, ci de interpretare care nu tine de mine: de altfel nu vad cum ar fi coercitia asta, cum drac ar obliga vorbele mele (sunt doar cuvinte pe un blog in fond!!) pe cineva la ceva anume. Singura coercitie de care poate fi vorba e ca oblig practic oamenii sa-si vada niste probleme, prin aceea ca le spun si nu le trec sub tacere.

    @Anonymous Pfff, vrei merite magnetice? :P

  6. De fapt problema concreta acolo a fost cam asa : o afirmatie gresita sub aspect formal ("a te evada intelectual" nu-i o constructie corecta din cauza subiectivului, nu poti sa te evadezi, poti doar sa evadezi, dat fiind ca evadarea implica deja subiectivitatea nu poti nici "sa-l evadezi pe X", cum nu poti sa-l sinucizi) a dus la o judecata directa pro genus, ca "is idioti".

    Obiectia persoanei in cauza (ca ea e o persoana si nu un gen) se poate atunci logic vorbind prezenta Dianei pentru motivul ca ea e cea care-a pus-o ca element reprezentativ, mai degraba decit mie, care pur si simplu am dat cu paru'. Deci sub acest aspect, ar exista o explicatie logica.

    Evident, Dana o da cu viorile, ca tratat de un necunoscut (auzi, eu necunoscut! the gall!) pentru ca "nu a inteles". Nu-i problema ca n-as fi inteles, Dano, e problema ca nu asa se foloseste limba.

    Da' nu o lua prea in serios : nu chiar cred acuma ca tu personal esti idioata sau ceva. Pur si simplu ai spus o idiotenie, se mai intimpla, nu te obliga nimeni s-o repeti (eventual gasesti altele, mi se intimpla si mie din cind in cind, nu e un capat de tara).

  7. Diana Coman says:

    @Mircea Popescu Acum na, poate ar trebui mentionat ca eu am citat pur si simplu fraza, ca si constructie in sine, nicidecum pe Dana ca persoana.

    Si toata lumea face ori spune uneori idiotenii ori prostii ori pur si simplu aiureli, nu vad de ce-i asa un capat de tara cand sunt si recunoscute ca atare.

  8. Anonymous says:

    "Dar problema aici nu e de realitate directa ori de intentie a mea, ci de interpretare care nu tine de mine: de altfel nu vad cum ar fi coercitia asta, cum drac ar obliga vorbele mele (sunt doar cuvinte pe un blog in fond!!) pe cineva la ceva anume."

    Actually, teoriile despre comunicare sustin ca e treaba "emitatorului" sa se asigure de ce naiba intelege "receptorul". Asta desigur daca te preocupa eficienta. Daca doar iti place sa scrii merge si fara sa-ti bati capul, ba chiar cu rezultate interesante si nu mereu previzibile/reproductibile :P.

  9. Diana Coman says:

    @Anonymous Ah, cu siguranta ca e problema emitatorului sa adapteze mesajul pentru receptor - daca doreste receptia ca atare, desigur. Chestiunea este ca in momentul in care exprimi o opinie despre un fapt/o actiune etc., expresia in sine nu e musai o incercare directa de comunicare cu o persoana/un grup. Altfel spus, daca pe mine ma apuca pandaliile cand vad o prostie si deci tip pe tema, nu e musai ca am intentie fix sa educ prostul cu pricina. E optiunea mea sa am intentia respectiva, dar nu e obligatia mea.

  10. Deci tu vorbeşti doar ca să te auzi?
    Poţi să o faci şi dimineaţa în baie, te ajută mult. Şi nu va mai apărea nimeni care să te "tăvălească" pe net.
    Am folosit cuvântul respectiv doar ca formă de stil. Da-s convinsă că ai priceput ce vreau să spun.
    Oricum, e posibil ca eu să gândesc greşit acţiunile tale. Probabil că îţi place ceea ce faci şi cum eşti tratată. Şi rămân la părerea mea: "vorba dulce mult aduce" Di gustibus...

  11. Florin says:

    Pai io ma gandesc ca vei fi fiind un bun conductor :D

  12. Diana Coman says:

    @Mitzaabiciclista Nu, nu vorbesc doar ca sa ma aud. Dar a vorbi e pana la urma exprimare in primul rand. Si da, vorba dulce mult aduce, dar eu nu urmaresc cat mai multe beneficii in primul rand, se pare ca acolo tu esti de cu totul alta parere. Cat despre "cum esti tratata", sa stii ca "tratamentul" spune mult mai mult despre cel care il aplica, nu despre cel/cea caruia/careia ii este aplicat.

    @Florin Cel putin par unul, da :)

  13. Nu Diana, se cheamă că ceea ce-ţi doreşti, aia primeşti, n-are treabă cu beneficiul.

  14. Diana Coman says:

    @mitzaabiciclista Eu nu-ti pot urmari rationamentul de data asta. E drept ca daca ii spui unui prost ca e prost poti spune ca-ti doresti sa iti sara la gat. In sensul acesta e perfect real, nu-i bai. Si inca odata: articolul acesta pur si simplu constata o chestiune si un tip de reactie disproportionata. Atat. Nu cere nimic, nici macar o schimbare.

  15. MoniQ says:

    Ce vrea sa spuna Mitza e sa "faci frumos".

    Stii ca daca faci frumos poti sa intri in facultate cand "nu e deschis", pot sa iti creasca notele putin, etc, etc.

    Daca nu faci frumos si te comporti atat de "nefeminin" si acid, atunci logica populara este ca trebuie sa fii "tavalita", pentru ca nu ai fost fetita cuminte.

  16. Diana Coman says:

    @MoniQ Bun, pai nici nu-mi doresc sa fiu fetita cuminte. Las funditele pentru cele cuminti :D

  17. Monica scris cu Q
    Nu ştiu cum e să "faci frumos" poate îmi arăţi şi mie totuşi, fiindcă altfel mă voi simţi lăudată în exces dat fiind faptul că văd că eşti tare sigură de ceea ce vreau să spun. Dar, fiindcă pari o fată deschisă la dialog :D, nu pot să nu răspund invitaţiei tale destul de gentilă, ca să nu zic subtilă, de a exemplifica părerea mea enunţată mai sus referitoare la faptul că mereu contează modul cum "tratezi" o anume problemă.
    Dar deja cred că te-ai "prins" de ce vreau eu să spun. Acum te poţi închide la dialog, doamne fereşte să-ţi intre logica populară înăuntru şi să te sperie.

  18. Diana Coman says:

    @mitzaabiciclista Tie cum iti pare ca "tratezi" in comentariile la articolul acesta?

  19. Cristi says:

    Papusa Diana: tu esti rea?

  20. Diana Coman says:

    @Cristi Eu? Rea? Vai de mine, cum asa? Nuuu. Bunatatea intruchipata.

  21. Cristi says:

    Esti buna, zici tu.
    Poze nud ai?

  22. Diana Coman says:

    @Cristi Eu am, da. Nu doar poze, ci si nudul original de altfel.

  23. Cristi says:

    Papusa Diana Coman: E doar iluzie ca-l ai. Il poate avea oricine in afara de tine. Esti tanara nu ai cum a sti.
    Si pe unde gasesc si eu nudu ala? Vreau sa-l scot la cafeaua de dupa, dar nu trebuie sa stii tu asta, doar nudu.

  24. Diana Coman says:

    @Freud Razi de omul care s-a agatat de cuvantul papusa,ai? :D

    @Cristi E doar o iluzie ca are nudul treaba cu tine. Iar de gasit se gaseste cu mine.

  25. Cristi says:

    Da nu vreau sa aibe nudu treaba cu mine. Doamne fereste!! ( la masculin). Vreau doar al folosi nitel pe post de cobai. Vreau sa vad daca-mi poate rezista.
    Se gaseste cu tine, dar nu-l lasi niciodata slobod dorintei lui? Ca in tine nu am incredere.

  26. Diana Coman says:

    @Cristi Pai tu tot vrei diverse, dar daca nudul nu vrea si el?

  27. Cristi says:

    Nu ma ajuti sa-l conving?

  28. Diana Coman says:

    @Cristi Pai mai devreme ziceai sa-l las slobod. Iaca l-am lasat si nu vrea. Acum zici sa-l conving eu?

  29. Diana Coman says:

    Lol @ the dramas of yesteryear (and attending "why u so violent with stupidity!!"), so much and so similar to those of yesterday and of tomorrow and of any other time.

  30. [...] răgazul a fost pentru redefinirea sensului blogului în contextul completat de exemplu cu roluri de paratrăsnet, cu atacuri de doi lei și încă și mai puțină realitate, cu sensibilități atât de [...]

Leave a Reply