Zborul low si costul high



July 28th, 2010 by Diana Coman

Comentam pe fain la un articol despre Wizz-air care cică fail. Și uite așa pricep că știu mai multe decât credeam despre zboruri low-cost. Mă rog, știu și mai multe decât îmi trebuie, dar asta e altă poveste. Luați deci de aici cu încredere dacă vă trebuie, despre zboruri low-cost europene.

Ideea de bază la low-cost e simplă: ce nu plătești cu bani, plătești cu timp. Adică timpul necesar ca să aduni toate informațiile disparate și să pricepi cât costă de fapt toată distracția. Dacă nu vrei să plătești timpul ăsta, atunci la final plătești tot cu bani, dar și cu nervi. Prețul zis inițial e de cele mai multe ori undeva pe la o treime din cât plătești de fapt. Pentru că se mai adaugă de obicei:

1. Taxe (de aeroport, de benzină, de...). Astea încă sunt relativ vizibile, tot ce ai de făcut e să chiar alegi un zbor și să treci la pasul doi din lungul drum al datului cu bani în ei.

2. Bilet pentru bagaj. Așa-i zic eu, că în esență fără să plătești pe la 20 eur (dus-întors), călătorești frumos și lejer cu doar bagaj de mână, umăr, spate, ce poftești. Dar mic, suplu și ușor. Ceea ce în fapt e chiar modul cel mai fain de a călători, dar nu e chiar mereu la îndemână. Dacă nu e, atunci plătești. Sau îți vin mințile la cap și iei bilet la o companie rezonabilă. Dar dacă nu, atunci:

3. Taxa de plata biletului. Asta e una tare. Oricum ai da-o, cu card, pe net, prin agenție, prin bancă, prin telefon, prin porumbei călători sau prin țața Frosa, când e să plătești biletul, îți mai cer așa că tot ești prost, câte 5 eur. De călător. De segment. De...De! Chiar dacă e o singură tranzacție, nu contează. Dacă-s 7 iar nu contează. Deci dacă te și întorci cu ei, mai adaugă liniștit măcar 10 eur. Bun, nu-i bai, nimica toată. Bob cu bob se umple sacul...

4. Plata pentru check-in online. Teoretic check-in online te scapă de stat la cozi. Practic, nu te scapă de nimic dacă tot ai bagaj de cală. Dar te scapă sau nu, oricum nu-i opțiunea ta, că e una singură. Posibilitate, nu opțiune. Deci check-in online alegi. Păi dacă ai ales, plătește. Și printează-ți apoi cardul. Sau nu-l printa, ca să mai plătești frumos la aeroport.

5. Suprataxă de greutate. Nu a ta personală (încă nu, dar nu contați pe asta). Dacă totuși ai bagaj și merge el în cală, tot trebuie să fie lejer. Așa, aproape ca un bagaj de mână, doar că-i zici de cală. Mă rog, vreo 5kg în plus. Greu de încadrat în așa limite? Păi asta și e ideea: orice kg peste e o scumpete. Costă adică. Ah, și bagajele necăsătorite nu se cântăresc niciodată împreună. Că nu-i moral presupun. Un motiv pentru căsătorie: puteți pune bagajele la comun...

6. Taxa 3,14. Asta e mai rară încă, dar urmează îmi pare: doriți să vizitați ilustra toaletă de la înălțimile de croazieră? Taxă. Scurt pe doi. Doi de 3,14 adică. N-am avut onoarea, nu cunosc cât e plăcerea. Nu vă sfiiți să-mi ziceți de aflați.

Pe lângă aceste să le zicem clare lucruri de plătit, de obicei se mai adaugă niște plăcute amănunte: zborurile sunt în general fie foarte devreme, fie foarte târziu - deci ori dormiți la aeroport, ori apelați la rude, prieteni și restul de zburători, ori plătiți taxi, hotel, sau amândouă. Mai puneți o întârziere în limita a 2 ore (110 minute, că de la 2 ore ar trebui să primiți măcar bonuri de masă) și bucuria e gata. Plata cu timp dacă vă prisosește.

În sfârșit, dacă totuși vreți să mai dați bani în plus, puteți arunca banii pe fereastră pe o îmbarcare prioritară care înseamnă în esență că vă urcați primul în autobuz și fix atât. Puteți da banii ca să stați la ieșirea de urgență pe motiv că e mai mult spațiu. Puteți plăti o mâncare de fast-food la preț de cordon-bleu și cumpăra nimicuri inutile la preț de cadouri frumoase, cartele de telefon, lozuri în plic, orice e de fapt motivul principal pentru care luați avionul. Ah, și puneți-vă centura de siguranță, că n-aveți unde fugi de reclame.  Ne dorim un zbor profitabil!

Evident, fiecare companie lăucostoasă are specificul și aroma proprie. Cum au tot apărut companii aeriene ca ciupercile după ploaie, nu am lista exhaustivă, dar câteva exemple nu strică. MyAir (dacă mai e) anunță din nume că e aerul lor și plătiți pentru el - premiul 1 la inventivitate când e vorba de taxe noi. BlueAir e serviciu low-cost la prețuri înalte. Vânătaia de Wizz-Air o să inventeze în curând bagajul microscopic și întârzierea planificată. Easyjet e aproape o anomalie prin faptul că prețul chiar e ceea ce scrie și în afară de orele imposibile și stilul bombastico-americano-portocaliu dacă trebuie, cu plăcere. În sfârșit un zbor low-cost e rezonabil când n-ai nici treabă, nici concediu, nici bagaj, și nici vreo rută mai complicată. Și nici încotro.

Se poate să fiu eu pesimistă, dar nu cred că există în general prețuri mici fără motiv. Motivul la companiile low-cost e simplu: prețul nu că-i mic, dar nu se vede tot. Nu chiar ca un aisberg, că nu e monolitic, ci mai degrabă ca un confetti: arată frumos și colorat, dar e împrăștiat ca naiba și când aduni totul (dacă ai așa mult timp de pierdut) iese un morman destul de mare. Sigur că teoretic motivul e altul: plătești și primești doar strictul necesar. Nici nu știi de câte chestii în fapt n-ai avea nevoie ca să zbori cu avionul. Nici companiile nu știau chiar de la început, dar află destul de repede: apă, bagaj de cală, poșetă, acces la toaletă, loc pentru picioare, benzină pentru avion...Probabil urmează pe listă aerul din cabină (există măști de oxigen, da?). Vă dorim un zbor plăcut!

Pentru teoria kilogramului low-cost schimbați blogul și citiți acolo.

Comments feed: RSS 2.0

6 Responses to “Zborul low si costul high”

  1. Lucian says:

    Dar satisfactia, satisfactia ca ai economisit X euro cand ai ajuns la destinatie. Si satisfactia pe care o ai cand dai pe prima cina 2X euro ... nimic nu se compara cu asa ceva.

    Lasand gluma la o parte ... sunt variante si variante, in functie de unde/cum zbori. Din pacate, de multi ani Romania a fost un fel de gaura neagra in ceea ce priveste zborurile, asa ca si low-costurile nu sunt asa de low cum sunt in alte parti.

  2. Diana Coman says:

    Da, satisfactii din astea sa fie la ei acolo :D

    Nu cred ca e de gaura neagra. Am avut experiente si catre alte destinatii, si treaba e similara. Ba chiar unele low-cost ca German Wings zau ca nu-s low-cost comparat cu cele din articol. Si Ryanair sunt desteptii cu reclame la tona, taxa pe wc (pe unele zboruri am inteles) si o mie de maruntisuri care te calca pe toate partile pe bataturi.

    Preturile sunt uneori chiar mici (e mai ieftin sa zbori Bucuresti-Roma decat sa ajungi de la Bolzano la Roma de ex, sau costa mai mult trenul Bolzano - Milano decat avionul Milano-Bucuresti). Chestia principala e de modalitate de a face lucrurile (onestitate pana la urma, pe care eu o cam vad doar la Easyjet, desi parca incep si ei sa o ia razna) si de faptul ca nu tot ce zboara low-cost chiar e de fapt pret mic...

  3. In caz ca te intereseaza notez aici ca n-am primit trackback de la tine, m-am uitat si-n spam. N-ai platit taxa ?

  4. Diana says:

    Ma intereseaza, merci pentru informatie. Am o banuiala de ce, caz in care trebuie sa dau militaria jos din pod.

  5. Imperator says:

    Bune, rele, low cost-urile au dus preturile in jos per ansamblu. Ce faine erau perioadele doar cu flagship carrieruri cand dadeam 800 dolari pana la Bruxelles :) Super faine...
    Cu low cost-ul, da, trebuie sa fi atent, dar you get what you pay... Personal, mi se pare ok sa zbor cu 60 euro dus-intors in Maroc (am gasit odata combinatia savanta, dar n-am fost eu, a fost altcineva) si sa o freci vreo 14 ore prin Pisa decat vreo 400 euro cum ne ofera onor Air France :)
    Am zburat si cu Blue Air (de fiecare data sub 100 euro all included, o data la Larnaca, de doua ori la Viena), cu Wizz Air (70 euro la Bruxelles), Easy Jet (vreo 60 euro la Milano Malpensa - jalnic aeroport !) din Romanica si mi se par sa fie foarte similare cu Cebu Pacific, Air Asia sau Air Arabia cu care am mai zburat pe aiurea.

  6. Diana says:

    Eu n-am negat ca au si companiile low-cost rolul lor. Treaba e ca au fost ce-au fost, dar o iau din ce in ce mai razna (majoritatea "taxelor" de ziceam in articol nici n-au fost de la inceput). Eu cu Blue Air am avut experiente pozitive doar initial, cand abia incepusera spre Lyon. Apoi, jalnic, si scump si prost (tona de reclame la bord, intarzieri obisnuite si rute aiurea).

    Dupa cum ziceam si in articol, uneori e ok sa iei un zbor low-cost - ca atunci cand ai chef sa pierzi 14 ore prin Pisa. Dar altminteri sincer vorbind eu as prefera zborul la 400 de euro fara pierdutul a 14 ore ca bani mai fac, dar ore nu.

Leave a Reply